Om rasen 

Kort om rasen

Mina personliga tankar om rasen -

längst ner finns länkar till mer info för dig som är mer intresserad av rasen. 

För mig har hundar och hundavel alltid varit en stor del av livet! Som uppfödare är målet att avla hundar som är så nära rasstandarden som möjligt, inte bara producera valpar. Men vad är en "ras"? En "ras" ha en unik karaktär och utseende. Så till exempel är en RTB inte bara en söt, hårig och liten hund. Det behöver något mer för att vara en "riktig" RTB.

Detta är inte lätt att förklara med ord och jag kan inte heller säga att jag har rätt (sanningen har många sidor) men för mig var det en bild av Russkaja Istorija Yatrofa som väckte intresset. Jag hade aldrig tidigare sett en hund se så här ut!

Jag kunde inte sluta titta och fann mig själv med ett stort leende i ansiktet när jag tänkte / tittade på henne. Hon var verkligen unik, helt supersöt men med detta speciella roliga "aputtryck" som fick mig att bli fascinerad av denna ras . Och sedan insåg jag att det fanns fler som henne och jag förstod att detta verkligen var en helt unik typ av små hundar. En typ av hund som jag älskat sedan dess. De uppfyller dessutom alla kriterier för det ursvenska ordet LAGOM. 

Liten, robust med fantastiska färger och vänligt,balanserat glatt temperament - vem blir inte bli förälskad. Rasen har sitt ursprung i Ryssland och namnet Russkaja tsvetnaja bolonka "betyder ordagrant Rysk färgad knähund.

Som sina släktingar i Bichonfamiljen fäller dom inte och accepteras ofta av allergiker men ska absolut inte kallas allergisäker.  Pälsen ska vara lockigt eller mycket vågigt och är förvånande lätt att sköta. Naturligtvis behöver de regelbunden skötsel men undvik att bada för ofta! 

Sammanfattningsvis behöver de inte

  • timslånga promenader, men hänger gärna med om de får
  • ingen speciell mat, jag har nästan aldrig stött på en kräsen RTB
  • ingen överdriven pälsvård
  • de fungerar bra med människor i alla åldrar och också med andra hundar och djur

De flesta har ett välutvecklat signalsystem och energinivå är medel. Det gör att de fungerar bra med människor i alla åldrar och också med andra hundar och djur

De är mycket sociala och lever ofta ett långt liv.  Eftersom Bolonka betyder knähund ska de såklart vara små. De är lätta att ta med på planet, tåg och buss. Och tur är det för en bolonka vill inte tillbringa hela dagen utan sin familj.

De finns i nästan vilken färg som helst, förutom vitt som inte är godkänt. Vi på Shibumis koncentrerar oss i första hand på solida svarta och bruna då vi tycker att de hundarna oftast är av den typ som vi föredrar.

Sist, men inte minst, en RTB är SÖT. Huvudet och uttrycket är rasens kännetecken. Den korta nosen (men inte typ shih-tzu) med en liten noseknapp, välansatta öron, vackra ögon med glimt i gör allt sammantaget ett väldigt näpet intryck som får dej att le. 

Och jag glömde nästan... en RTB har en otroligt stark personlighet! Ingen är den andra lik men alla är lika övertygade om att just hen är universums centrum. Och det är dom ju.

Skapa din hemsida gratis!